Подобрява ли се испанската икономика

Според собственик на верига ресторанти за бързо хранене в Испания – да

30.07.2015 | 15:35 Редактор: Велко Каменов
Подобрява ли се испанската икономика

Андони Гойкоечеа е собственик на верига ресторанти за бързо хранене в центъра на Мадрид. Отваря първия си ресторант през 2013 – точно, когато испанската икономика изплува от 2-годишна рецесия. Вече притежава 6 ресторанта и ще отвори нови обекти в Барселона.

„В началото се обърнах към банка, за да ме финансира, но ми отказаха. Беше много трудно. Аз съм от Венецуела. Вече живея тук от 4 години, но тогава бях в Испания само от година. Наложи ми се да използвам собствените си пари и всичките си спестявания, за да отворя ресторантите си”,  заяви Гойкоечеа пред Bloomberg.

„Настроението на хората се променя. Те не мислят и не говорят за това, за което говореха преди 2 години. Преди 2 години всички говореха за кризата, настроението беше негативно, говореше се безработицата. В момента хората говорят повече за политика”, споделя Андони.

От първото тримесечие на 2013 г. до второто тримесечие на 2015 г. потребителското доверие в Испания се е увеличило от 61,8 пункта до 101,4 пункта, а безработицата е намаляла от 27% до 22,5%.