Трудни времена за руснаците в Марбея

След поевтиняването на рублата богатите руснаци, живеещи в чужбина, вече не са толкова богати.

18.06.2015 | 16:08 Редактор: Велко Каменов
Трудни времена за руснаците в Марбея

Не е тайна, че Марбея е луксозно, слънчево място, което доскоро беше дом за много руски милионери. Трудните времена в Русия обаче накараха някои от тях да се замислят дали оставането им в Испания си струва.

„Разбира се, че ситуацията се отразява на по-голяма част от хората дори на тези, които имат много пари. Те вече не правят толкова често грандиозни партита и купуват скъпи коли и имоти по-рядко”, сподели пред Bloomberg Наташа Романов, представителка на руския хайлайф в Марбея.

Наташа не е единствената, която забелязва подобна тенденция. Брокерката на недвижими имоти Мила Кремлева пристига в Марбея през 1995 г. от Сибир, като оттогава е продавала къщи на всякакви хора – от руски политици до знаменитости.

„Еврото поскъпна сериозно спрямо рублата, което доведе до шок за нас, защото не знаехме какво ще се случи. Не знаехме какво ще се случи в страната, дали ще се стигне до война. Не знаехме какво да мислим и дали ще можем да изнасяме пари от Русия. Имахме сериозен проблем и продажбите намаляха”, призна Кремлева.

„Всичко стана по-скъпо за руските бизнесмени, които изкарват парите си в рубли. Що се отнася до санкциите, не бих казал, че те имаха същото влияние. Санкциите в най-голяма степен се отразяват на политиците. Валутният курс обаче се отрази на обикновените руснаци”, отбеляза руският адвокат  Кирил Илин.