Колко „мегаграда” има в Китай

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) с доклад по темата

21.04.2015 | 14:26 Редактор: Велко Каменов
Колко „мегаграда” има в Китай

По данни на ООН в Китай има 6 мегаграда. Последният доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обаче показва друго. OECD подрежда 15 мегаграда в класацията си, използвайки анализ базиран на урбанизирани области, а не дефинирайки градовете според техните административни граници. Критерият, за да бъде един град „мегаград” е в него да живеят над 10 милиона души.

На първо място е Шанхай, а втората позиция изненадващо се заема от Гуанджоу, който изпреварва Пекин. И двата града са с население от около 25 милиона души, докато Шанхай е далеч напред с над 30 милиона. На четвърто място е Шенджън, а на пето е Ухан с 19 милиона души. Сред 15-те мегаграда място намират още Тиендзин, Харбин, Дзинан, Нандзин, Чанджоу, Шанту и други.

Източник: OECD, Bloomberg

Изследването показва още, че БВП на глава от населението е най-висок в най-големите градове в Китай, където достига почти 50 хиляди юана.

Икономическият растеж обаче е най-бърз в градовете с население между 1,5 и 5 милиона души, където средногодишният темп на растеж е над 13%.