Топ 10 на най-безопасните градове в света

EIU: Токио е градът, в който може да се чувствате в най-голяма безопасност

17.03.2015 | 17:13 Редактор: Ирина Георгиева
Топ 10 на най-безопасните градове в света

Все по-честите терористични атаки и природни бедствия промениха характера на градската безопасност, пише Marketwatch. Електроцентралите, комуникациите и транспортните системи трябва да са стабилни и да могат да издържат на "външни атаки". Междувременно ще възникват и нови рискове. Цифровата ера е съпроводена от кибер-престъпленията, затова градската безопасност е важен въпрос, който е на път да става все по-значим. Индексът на най-безопасните градове през 2015г. е доклад на Economist Intelligence Unit, който проследява относителната безопасност на 50 града (EIU). Безопасността се измерва в четири категории: дигитална сигурност, здравни осигуровки, безопасност на инфраструктурата и лична безопасност.

Ето и 10-те най-безопасни града в света, според доклада на EIU:

10. Ню Йорк

Ню Йорк е единственият американски град, който влиза в класацията. Безопасността на градовете могат да са на приливи и отливи. През 1990г. в Ню Йорк са станали рекордните 2245 убийства, което средно е равно на 6 убийства на ден. Оттогава населението е нараснало с над 1 милион души, а убийствата са спаднали. През 2013г. са станали 335 убийства - историческо ниско ниво. Ню Йорк е на трето място по дигитална сигурност.

9. Мелбърн, Австралия

Мелбърн се нарежда на 2 място в категорията за безопасна инфраструктура. 

8. Торонто

7.Цюрих

Цюрих се нарежда на първо място в категорията по здравна сигурност и за сигурна инфраструктура.

6. Сидни

5. Амстердам

Европейските градове, с техните универсални системи за здравеопазване, по принцип се представиха добре, показва класацията. Населението на Амстердам е около 780 хиляди души. Амстердам е със сравнително безопасна градска среда.

4. Стокхолм

3. Осака, Япония

2. Сингапур

1. Токио

Най-гъсто населеният град в света е също и най-безопасният в индекса на EIU. Японската столица се представя като най-добре в категорията Дигитална сигурност, с три точки пред Сингапур, който се намира на второ място.