Как да подготвим колата си за топлите месеци?

Ако забележите някакви признаци на ръжда, незабавно я отстранете

25.02.2015 | 15:15 Редактор: Ирина Георгиева
Как да подготвим колата си за топлите месеци?

Времето лети бързо. Все едно вчера сте извършили годишната зимна проверка на колата си, проверили сте климатика й и сте й купили гуми, пишат от askmen.com. Е, познайте какво? Пролетта е точно зад ъгъла и е време да платите на поредния механик, за да я прегледа. Повечето от нас обаче не харесват автомонтьорите, защото ни излизат скъпо всеки път за проста проверка.

Преди да закарате автомобила си за пълен преглед, е добре да направите тези лесни за почистване и поправки съвети. Те ще ви дадат ясна представа за това от какво се нуждае или не колата ви. По този начин ще знаете и какво да попитате механика си преди да дойде време и годишната лятна проверка.

Технически съвети

Обслужването на стар автомобил може да бъде ужасно. Винаги се чудим колко ще ни излезе. Често се надяваме шумозаглушителят на кола, съединителят и гумите да издържат поне още един сезон. Ето няколко бързи съвета, за да разберете кои автомобилни части ще се нуждаят от фина настройка. Добре е да знаете обаче, че тези съвети няма да заменят опита на обучен професионалист. Те само ще помогнат да засечете проблемите на колата, преди да се задълбочат и ще разберете какво точно има под капака.

Съединител

Как да разберете, че съединителят ви се нуждае от смяна? Много ниското отделяне (почти до пода) е знак за износено/повредено жило (ако не е мислен), пишат от volan4e.blogspot.com. Много високото отделяне обикновено означава износен феродов диск. На първа без газ и пускане рязко на съединителя колата трябва да угасне почти веднага. Опитайте също потегляне на пета (възможно най-висока) скорост с повече газ на полусъединител, колата трябва бавно да потегля. По принцип подобни тестове не са полезни за колата и се правят рядко.

Ако съединителят се нуждае от смяна, то направете проучване колко точно струва трудът по сменянето му, както и самата част. Използвайте информацията при договарянето на цената.

Запалителните свещи

Износените свещи значително могат да увеличават разхода на гориво. Проверете свещите на автомобила ви преди зимния и летния сезон и ги сменете, ако е необходимо. Лесно можете да спестите пари за труд, ако знаете как да ги смените сами.

Джанти и баланс

Ако забелязвате, че воланът ви потрепва, то вероятно гумите се нуждаят от баланс. Обикновена цената на баланса е включен в тази при смяната на гумите. За ремонта е нужен автомонтьор и допълнителното мнение на механик.

Спирачки

Педалът на спирачката не трябва да потъва до долу. Можете да тествате ABS системата за блокиране на колелата.

Спирачките и тяхното състояние е изключително важно за всяка кола, като преди дълъг път е добре да долеете спирачна течност, ако това е необходимо. Проверката на дисковите спирачки на предните и барабанната спирачка на задните колела също е добър вариант за предпазване от инциденти.

Естетически съвети

През зимата мъжете са склонни да обръщат по-малко внимание за външния вид на автомобилите си. 

За премахване на петна - направете седалките си да изглеждат страхотно като изперете тапицерията на колата си, ако това е възможно. 

Ако забележите някакви признаци на ръжда, незабавно я отстранете. Също така, не забравяйте да боядисате някакви малки драскотини, които опетняват външния вид на колата ви, и които също могат да се обърнат към ръжда във времето.

Дръжте колата си подредена.


Спирачки, ходова част, течове на масло, диагностика на двигателя за безупречно пътуване през лятото. Това препоръча автодиагностикът Зарко за България Он Ер. Чуйте: