Студио за анимация от Северна Корея

Bloomberg с репортаж за севернокорейското студио "26 април"

24.02.2015 | 11:18 Редактор: Виктория Крумова
Студио за анимация от Северна Корея

Дейвид Инглес, Bloomberg: Тази снежна, ветровита картинка е толкова убедителна, колкото може да бъде и всяко холивудско студио за анимации. “Ауаньо” е филм за млада жена, която открива начин да донесе топлина на народа си, който умира от студ. Създаден е през 2012 от Студио за анимации “26 април” от Северна Корея в условия, почти толкова сурови, колкото тези на планинския връх, който показват. Студио „26 април“ има клиенти в Китай, Франция и Италия и тази година навършва 30 години. За да отбележат юбилея, лидерът Ким Чен Ун е поръчал да направят римейк на севернокорейската класическа анимация от  80-те години на ХХ век „Младият генерал“.

Ким Хю Юн, директор Студио „26 април“: Напоследък работим върху анимацията „Младият генерал“, който нашият уважаван лидер ни постави като задача, както и други филми с различни теми и филми, поръчани от компании за анимации в чужбина. Тъй като анимационните филми са много разнообразни, не само по отношение на темите и начина на мислене, но също и като стил, хората много ги харесват.

Дейвид Инглес, Bloomberg: Липсата на каквато и да е конкуренция означава, че севернокорейските аниматори работят за вече пленена публика. Магазините за дивидита са препълнени с местна продукция, където се продават само някои филми, внесени от Китай и Русия. Целевата публика, каквито всъщност са децата по цял свят, са големи фенове.

Ким Гьон Хю, учителка в детска градина: Тъй като анимационните филми показват живота по начин, по който децата могат да разберат, те реагират бързо и са им много интересни. След като се насладят на анимациите, децата подражават на героите или на животните, които са видели във филма, което им напомня какво са гледали и това им помага да научат повече за живота.

Дейвид Инглес, Bloomberg: Последната продукция на „26 април“ разказва историята на група малки рибки, които остават заедно, за да защитят дома си от по-голяма риба. Това би могло да бъде метафора за самата Северна Корея.