$2,9 млн за пианото от филма "Казабланка"

25.11.2014 | 00:00
$2,9 млн за пианото от филма

Пианото на Сам /Дъли Уилсън/ от култовия филм от 1942 „Казабланка“ бе продадено за 2,9 млн долара в Ню Йорк, на търг, преминал при препълнена зала.

Оранжевото пиано с марокански мотиви бе звездата на наддаването на търга на Bonhams, който продаде 200 предмета от най-славните времена на Холивуд, сред които 30, свързани с „Казабланка“.

Стъкленият куб пазеше пианото от кафенето на Рик, на което свиреше Хъмфри Богарт.

Музикалният инструмент е един от най-известните на света.

Седнала до пианиста, Ингрид Бергман изрича култовата реплика в „Казабланка“: „Изсвири го, Сам, As Time Goes By“.

Пианото е вездесъщо във филма, създаден през 1942.

Вероятно произведено през 1927, то има само 58 клавиша, 30 по-малко от съвременно класическо пиано. За пръв път е продадено на търг заедно с табуретката и дори част от изсъхнала дъвка. През 80-те инструментът е собственост на зъболекар от Лос Анджелиз, д-р Милан. В телефонно интервю за NYT той казва, че бил открил следи от дъвка под клавишите, „мумифицирана от времето“.

Катрин Уилиямсън от Bonhamns казва, че пианото е значим предмет заради централната роля, изиграло в класиката на Холивуд.

„Ако има правила, по които да се колекционират предмети от киното, някои от тях включват да се отчете колко е бил ценен филмът, колко важна роля е имал предметът, колко копия от него са направени и колко пъти се показва на лентата. Този филм е наистина важен, героите са толкова добри, историята – толкова значима, напрежението – толкова силно, че дори да не знаете много за началото на Втората световна война, можете да го гледате и да разберете – пианото е център на историята и на него е отделено много филмово време“, казва Уилямсън.