Биропровод ще бъде изграден в белгийския град Брюж

Новата канализация трябва да позволи да се намали с 85 на сто броят на тежкотоварните камиони в града

24.09.2014 | 14:43 Редактор: Ирина Георгиева
Биропровод ще бъде изграден в белгийския град Брюж

Канал с бира ще тече в белгийския град. Уморен от шума на камионите за доставка, средновековният Брюж одобри изграждането на канал за бира, който да свързва петвековна пивоварна с фабриката за бутилиране наблизо. 

Подземната бирена канализация ще помогне всяка година около 4 милиона литра бира да бъдат пренасяни от пивоварната De Halve Maan в средновековния център на Брюж до индустриалната зона на града. Там напитката ще бъде филтрирана, бутилирана и складирана, преди да се отправи към пазара.

"Решението за тази инвестиция не бе поради икономически причини, а по-скоро заради екологични съображения", поясни Ванест.

Строежът на канализацията трябва да започне следващата година.

В момента по средновековните калдаръмени улички минават по 500 товарни камиона годишно, за да бъдат натоварени с бира. Новата канализация трябва да позволи да се намали с 85 на сто броят на тежкотоварните камиони в града.

Фабриката произвежда бира от пет века, а близо 100 хиляда туристи я посещават всяка година. Това е основната спира и атракция  от обиколката на града, който от 2000 г. е част от световното наследство на UNESCO.