Професиите на бъдещето

След 100 години все още ще има лекари и земеделските производители

23.06.2014 | 12:21 Редактор: Ирина Георгиева
Професиите на бъдещето

Хората винаги са се чудели какви ще бъдат работните им места след 100 години. С бързото развитие на технологиите и иновациите бъдещето трудно може да се предвиди, особено   когато и малките неща като мобилните телефони и таблети остаряват с едно мигване на окото.

Например традиционните вестници и списания вече нямат самостоятелно присъствие без съпровождащ ги уеб сайт, а здравеопазването няма да е същото, без технологии от типа на магнитния резонанс.

Ще останат ли хора на работа или ще бъдат изместени напълно от роботи?

От BBC правят допитване кои ще са професиите на бъдещето.

Мненията на анкетираните се групират около следните професии:
 
Това не е точна наука

"Няма бъдеще за рутинна работа", пише Абхисек Бхоумик. - "Софтуерът изяжда света. Препоръчвам хората да се насочат към писането на софтуер или да се присъединяват към хората, които се занимават с развлечения - спорт, филми, лични услуги и т.н."

"Дроните ще бъдат съвсем реална част от бъдещето ни", пише Хориа Тудоси. - "Така че, ще има много подходящи работни места за дрони: дрони, които се занимават с електричество, програмист, шофьор и дори дрон полицай или инспектор."
Йън Дейвидсън добавя: "Един ден, почти всичко ще се извършва от машини, включително строителството и проектирането на машини."

Човешкият аспект

Дроните обаче, не могат да заместят хората на работните места, където е необходима човешка преценка: журналистика, социална дейност, изкуствата, спорт и политика,  допълва Дейвидсън.

Ръчно изработените стоки ще бъдат по-търсени, според Мойзес Браун Уолънстейн. - "Ръчно изработените неща ще се превърнат в най-луксозните стоки. Това например ще е домашното готвене или увеличението на добитъка по традиоционен начин“, - допълва  Уолънстейн.

Повече време за отдих

Ако работните места стават все по-автоматизирани, то хората ще получат повече свободно време, за да пътуват и да изследват света, религията и изкуството, подчертава Уоленстейн. Това ще отвори повече работни места в развлекателните индустрии, за да отговори на новото търсене.

Някои от възможностите, които Уолънстейн вижда:

Космосът и изследването на Земята

Тъй като ще е необходима по-малко работна ръка за производството на стоки, хората ще имат повече време, за да проучат Космоса и Земята. Вярвам, че в следващите сто години, Арктика и океаните ще бъде напълно картографирани и проучени.

Туризъм

Повече свободно време означава и повече време за почивка. Ще има по-евтино и по-бързо транспортиране и телекомуникации. Хората ще си позволяват да ходят на по-дълги пътувания.

Образование и уроци

Хората ще искат да станат експерти в най-различни области, голяма част, от които няма да имат очевидна икономическа стойност.

Продажби и маркетинг

Преработваща промишленост ще стане по-евтина, ще е необходим по-малко труд, цените на суровините и енергията ще се понижат. Това ще направи маркетингът и продажби все по-важни.

Развлечения

Пеене, танцуване, масажи, проституция, филми и видеоигри. Кой иска да види една машина да танцува балет?

Здравословен начин на живот

Хора ще живеят по-дълго, заради което здравеопазването и селското стопанство ще бъде на ниво, казва Тим Менквел: - „Работата като лекар ще е част от бъдещето, както и земеделските производители - все пак ще трябва да се храним!