Производителите се връщат към игрите

Electronic Entertainment Expo

10.06.2014 | 13:48
Производителите се връщат към игрите

Ричард Уилсън, директор Tiga, Великобритания с коментар Bloomberg TV Лондон на Electronic Entertainment Expo


Миналата година бяха пуснати новите конзоли - така направиха Sony и Xbox One.

Конзолите излязоха и сега сме във фазата, в която производителите на конзоли се опитват да поръчат колкото се може повече игрово съдържание. Искат добро качество и хубава графика.

Сега е време на поръчки. Виждаме да се представят добри игри на новите устройства.

Дълго време британската геймърска индустрия играеше с една ръка главно понеже основните ни конкуренти в САЩ, Канада и други места по света предлагат много щедри данъчни облекчения за производство на игри.

В резултат на това е много по-евтино да се правят игри в Америка, в сравнение с Великобритания. Затова ние загубихме една десета от работната сила и милиони паунди инвестиции.

Моята компания, Tiga води кампания от няколко години и се опитва да убеди две поредни правителства - на лейбъристите и коалиционното сега да даде данъчни облекчения за производството на игри.

2012 правителството най-после се съгласи. След това трябваше да убедим ЕК, че имаме право да го направим и че е заслужено. И успяхме да получим данъчни преференции. Това бе чудесна новина за индустрията. Страхотно за британската икономика, защото позволява на индустрията ни да излезе на по-високо ниво, повече инвестиции в индустрията, повече работни места и повече британски игри.

Пак сме на линия като адекватна политика и ръст в индустрията.

Какво предстои - надявам се да получим повече подкрепа за микростудиата. Като игри - очаквам повече висококачествени игри за новите устройства - особено за Playstation IV и Xbox One.

Това позволява - първо: демонстрация на графичните възможности на устройствата. Второ: повече игри се разработват за мобилни устройства, като таблети. Там е ръстът в индустрията от години.

Още по темата

Игри с много добро качество като тези за конзолите се играят на таблети и други мобилни устройства. Имаме компании във Великобритания като например ARM, които са силно амбицирани да подкрепят висококачествените игри за мобилни устройства. И това се случва.

Компаниите, които се възползват най-добре от интереса са тези, които имат достъп до финансиране, добри ресурси и инвеститори, които да влагат пари в техните висококачествени продукти.

Много от тях ще бъдат британски и европейски, защото имат достъп до висококвалифицирани програмисти, много талантливи хора.

От гледна точка на издателите има смисъл да продължават с франчайзите на Halo или Call of Duty, защото имат успех.

Но много инди-игри от Великобритания правят ново съдържание. Таблетите и мобилните телефони са чудесна платформа за тях.

 


PlayStation TV

Производителят на PlayStation Sony хвърли ръкавица на съперника си Microsoft с новата ТВ стрийм конзола, позволяваща да се играят игри на телевизора.

Съобщението бе направено на откриването на Electronic Entertainment Expo  /Е3/ в Лос Анджелиз на 9 юни вечерта.

PlayStation TV вероятно ще наподобява интерфейса на Xbox One и другите стрийм устройства като Apple TV и Google Chromecast.

В директно предизвикателство към Netflix, Sony обяви намеренията си да намери водещ за собствените си ТВ програми, ексклузивни за PlayStation TV.

Производителят обещава 25 безплатни игри за платформата в следващите 12 месеца.

Microsoft показа част от предстоящите Call of Duty и Tomb Rider. Шефът на Xbox Фил Спенсър съобщи, че това издание на Е3 ще покаже най-бързо развиващата се развлекателна индустрия.

Част от първо ниво на последната версия на Call of Duty, Advanced Warfare бе показана на публиката. Call of Duty е най-големият франчайз в игрите, с резултат 1 млрд долара в първия ден от продажбите през 2013.

Най-много овации събра Halo 5.

Над 200 изложители представят най-новия си софтуер на Electronic Entertainment Expo, 1-12 юни в Лон Анджелиз

/Снимка: Electronic Entertainment Expo/