Данъчен лабиринт

Коментар на Аспарух Йорданов

27.11.2014 | 19:58
Данъчен лабиринт

27 ноември 2014

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер остава на поста си. Европейският парламент отхвърли с 461 гласа "против", 101 "за" и 88 въздържали се вот на недоверие срещу Европейската комисия.

Oт къде тръгна всичко?

Миналата седмица евроскептичните партии на Нейджъл Фараж и Бепе Грило, подкрепени от групата на Марин Лю-Пен, поискаха вот на недоверие срещу Жан-Клод Юнкер и респективно срещу цялата еврокомисия, заради изтеклата информация, че редица големи компании са спестявали от данъци в собствените си страни, организирайки и прилагайки сложни схеми, пренасочвайки приходите си към Люксембург.

Кои са тези компании и какво точно са правели с години наред?

340 международни компании са успели да постигнат тайни сделки с Люксембург, което е позволило на много от тях да намалят в значителна степен своите данъчни декларации, докато са поддържали малко присъствие в европейското херцогство.

Според изтеклите поверителни документи от почти 28 000 страници става ясно, че тези компании са успели да пренасочат стотици милиарди долари към Люксембург, а разследването им беше проведено от Международния консорциум на разследващите журналисти и екип от над 80 журналисти от 26 страни.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live