Вирусите на фондовия пазар - коментар на Аспарух Йорданов

20.10.2014 | 18:59
Вирусите на фондовия пазар - коментар на Аспарух Йорданов

20 oктомври 2014

 

Само за месец фондовият пазар отбеляза 6-процентов спад, а през изминалата седмица наблюдавахме и рязко понижаване на печалбите, след 5-годишен растеж.

Това предизвика отново опасения сред анализаторите, че пазарът може би отново достига повратна точка.

Задава ли се мечи пазар на хоризонта?

Това е основният въпрос, вълнуващ финансовите среди на глобално ниво в момента.

Проблемът е, че движението на краткосрочните пазари е изключително трудно да се прогнозира. Но нека живеем в настоящето и да се опитаме да разберем какво движи пазарите днес, дори и да е много по-лесно да се предскаже поведението им в дългосрочен план.

Ако стъпим върху фундамента, че фондовите пазари се движат от общи слухове, които не винаги се опират на действителни факти, то тогава – верни или не, но тези слухове могат да бъдат описани като “мисловни вируси”. Тези вируси се разпространяват, както и всички други вируси – като форма на зараза.

Теориите, които изглежда, че обясняват посоката на фондовия пазар, много често работят по следния начин: първо, те подтикват инвеститорите да предприемат действия, които тласкат цените още повече в една и съща посока.

Тези разкази могат да повлияят на разходите и на поведението на хората, както и засягат марджините на корпоративната печалба. Понякога такива вериги за обратна връзка може да продължат с години.

Един от най-забележителните слухове след пика през септември, изглежда е този за "глобалното забавяне на икономиката", заедно с придружаващата го "дефлация”.

Но в основата на този разказ са по-дълбоките и по-дългосрочните страхове.

Има дори и име за тези опасения. Това е така наречената "секуларна стагнация" - идеята, че има смущаващи доказателства, че световната икономика може да продължи да загнива още много дълго време, дори и за поколения напред.

Периодите на бавен растеж на глобално ниво наистина могат да продължат в продължение на десетилетия.

Но защо се предсказва нещо подобно точно сега; и защо предсказанието се обобщава за целия свят?

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live