В. Грудев: До 20.11 заявки за плащане по приемите, които са пуснати през 2015 по старата ПРСР

Васил Грудев, зам.-мин. на земеделието

03.09.2015 | 11:33 Редактор: Дориана Ранкова
В. Грудев: До 20.11 заявки за плащане по приемите, които са пуснати през 2015 по старата ПРСР

Потенциалната загуба, която България ще регистрира по старата ПРСР 2007-2013г. ще е свързана с неусвояване и неизпълнение на проекти, които вече са договорени. Такава е и хипотезата по мярка 121, старата мярка за модернизация на земеделските стопанства, при която към днешна дата само в рамките на последния месец се освободи бюджет от 50 млн. евро.

След обявяване на заповедта за пускане на прием по 121 мярка на страницата на МЗХ е качена за изменение старата наредба единствено и само в частта срокове за изпълнение на проектите с цел максимално удължаване на срока на реализация на проектите, обясни министър Грудев. Освен това припомни, че крайният срок за разплащане на проектите е края на 2015 година по ПРСР 2007-2013г. Затова максималният срок за приемане на заявки за плащане по приемите, които ще бъдат пуснати тази година по старата ПРСР, ще бъде 20 ноември. Това важи само за извънредния прием по 121 мярка. Предвид, че ще важат старите правила, ще действа и критерият за време на подаване. Гарантирани бюджети обаче няма да има.

По повод млечния сектор зам.-мин. Грудев коментира, че е крайно време ЕК да спре да прави анализи на ситуацията, защото за кризата в млечния сектор ние алармираме от близо година. Мониторинга на ситуацията не може да е само по себе си решение, допълни Грудев, затова на следващата среща на Съвета на министрите България, както и страните, с които имаме обща единна позиция (Румъния, Словения, Австрия и др.), позицията ще е твърда в посока действие.

 

Цялото интервю в Инвестбук с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: