Н. Майстер: Ситуацията в технологичния сектор напомня много времето преди дот-ком балона

Николай Майстер, изп. директор на Интеркапитал Маркетс

30.07.2015 | 10:23 Редактор: Дориана Ранкова
Н. Майстер: Ситуацията в технологичния сектор напомня много времето преди дот-ком балона

Николай Майстер, изп. директор на Интеркапитал Маркетс, коментира технологичната инвестиционна среда в САЩ близка като стойности на NASDAQ до дот-ком балона, като подчерта, че целия пазар се качва много в последните 5 години, откакто печатат пари. Майстер уточни, че ситуацията му напомня много на времето точни преди дот-ком балона - и тогава както и сега някои хора обясняват как новите технологии не са нещо, което ние не разбираме, те са се качили, но най-вероятно ще продължават да се качват, коментира изпълнителния директор на Интеркапитал Маркетс.

Това, което подчерта Майстер, е че в последните сесии NASDAQ  се качва, а броя компании, които падат е по-голям от тези, на които се качват. Всъщност 6 компании тежат от порядъка на половината от NASDAQ  - Apple, Google, Microsoft, Facebook, Amazon, IBM. Те съставляват от порядъка на 2 трилиона долара от общо 5 трлн. долара пазарна капитализация на индекса, обясни Николай Майстер.

 

Още за политиките на сливания и придобивания в сектора, изплащането на дивиденти, както и анализ на някои от технологичните гиганти, които се отчетоха (Apple, Google, Microsoft, Twitter, IBM), може да чуете в следващия материал:

Investbook  с водещ Дориана Ранкова