Непокорната лейди-история за борбата срещу хунтата в Мианмар

През погледа на френския режисьор Люк Бесон

18.11.2015 | 17:34 Редактор: Мариета Иванова
Непокорната лейди-история за борбата срещу хунтата в Мианмар

Френският режисьор на блокбастъри Люк Бесон се вълнува силно от женската трансформираща енергия. Женските образи в режисираните от Бесон ленти са ярки, активни и преобразяващи живота. Показатели за това са хитовете: „Петият елемент”, „Никита”, „Люси”.

От  историческите филми особено показателни са филмите на отличения с „Бафта” и „Сезар” режисьор - „Жана д’Арк” и  „Непокорната лейди”. И докато първият се фокусира върху образа на Орленската дева и ролята й в Стогодишната война, то разказът от втората лента ни насочва към 90-те години на XX век и съпротивата срещу военния режим в Мианмар/Бирма.

Непокорната лейди” е филм за живота на отличената с Нобелова награда за мир през 1991 година Ан Сан Су Чи. Тя е активен участник в протестите срещу военната хунта в Мианмар/Бирма, а през 1990 година печели убедително изборите в страната. Вотът обаче не е признат за валиден, а Су Чи е изпратена под домашен арест за години наред-време на изпитания за обществения и личния й живот.

Днес Ан Сан Су Чи е обект на възхищения в цял свят. Лидер на своята партия, Националната лига за демокрация, Ан Сан Су Чи спечели пълна победа на изборите на 8 ноември 2015.

Сега Ан Сан Су Чи е министър-председател на Мианмар. Тя се превърна в блестящ символ на дългогодишна мирна съпротива по време на режим, станал пословичен с насилието.

Въпреки, че беше 15 години под домашен арест, тя не се изпълни с омраза. Напротив. Постави помирението в първо място в програмата си. Изненада генералите като се помири с тях. Изненада тези, които я смятаха за птица в клетка и се питаха дали ще може да напусне затвора си един ден. Днес тя промени структурата на властта в своята страна.

 

Не пропускайте гледната точка на Люк Бесон за събитията в Бирма през 90-те години на XX век.

В ролите: Мишел Йео, Дейвид Тюлис, Джонатан Удхаус, Бенедикт Уонг

Какво още да гледате днес- проверете тук.