Стипендиите във ВУЗ-овете скачат с 20%

Увеличението варира от 120 до 150 лв.

02.06.2016 | 15:25
Стипендиите във ВУЗ-овете скачат с 20%

С 20% ще бъдат увеличени студентските стипендии, които се отпускат от държавата. Това обеща вицепремиерът и министърът на образованието Меглена Кунева след поредната среща със Студентските съвет, Ректорите и Министерството на финансите. Причината – определянето от тази година на приоритетни 32 специалности, при които ще има стипендии за успех по оперативна програма Наука и образование на ЕС.

След серия протести на студентите по  медицина, фармация и право и пет работни срещи – младежите извоюваха увеличение на държавните  стипендии. Още през септември, просветното министерство ще отпусне 1 млн. лв. за изплащането им. Държавната помощ има за цел да компенсира европейската политика – парите да взимат само студентите от н.нар. приоритетни специалности – инженерните науки, математиката и педагогиката.

"Още тази година висшите училища ще получат 20% увеличение на бюджетите си за стипендии от вътрешни резерви на системата. Ще въведем стипендии само за успех, а не както досега както задължителна комбинация успех и доход" , коментира вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

За следващата година държавата ще поиска още 3 млн. лв. Със средствата образователното министерство ще увеличи прага на стипендиите с 20 лв.  В момента минималният размер на стипендията е 50, а максималният  120 лв. От февруари студентите ще получават между 70 и 150 лв.

"Ще бъде дадено на всеки университет правото да реши как да бъдат разпределени тези 20%. Аз лично ще настоявам тези 20% да бъдат целева субсидия за неприоритетните специалности, за да се чувстват колегите по някакъв начин компенсирани", коментира Васил Силяновски от Студентски съвет към Софийския университет „ Св. Климент Охридски“.

Студентите приеха мотивите на образователното министерство и се отказаха да искат пари от Европа, защото не е ясно докога ще има такива програми.

"Да те ще се доволни, защото работим за тях", убедена е и Цветелина Горанова от Студентския съвет към Медицинския университет в Плевен.

"Ще заложим и ще изискваме и това 10%увеличение в средносрочната прогнозата за следващите 3 години до 2019, 2020 година", коментира и Яна Вангелова от Национално представителство на студентските съвети.

Специалната стипендия за научни постижения от 200 ще се увеличи на 300 лева. Няма промяна на стипендиите за сираци, деца с увреждания и майки.