Животът поскъпва, бедността се задълбочава

На четиричленно домакинство са му нужни 2 287 лв. на месец

21.07.2017 | 17:29 Редактор: Жанета Нейкова
Животът поскъпва, бедността се задълбочава

Издръжката на живота в България поскъпва през последните месеци, а бедността за мнозинството от хората се задълбочава. Това показват разчетите на Института за социални и синдикални изследвания при КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през юни, публикувана на сайта на синдиката.

За издръжката на четиричленно домакинство необходимите средства достигат 2 287 лв. Това са двама родители с две деца, като с тези средства този род домакинство имат възможност да покрие разходите си за храна, училище, здравеопазване, жилище и за почивка.

Средно на едно лице от домакинството издръжката на живота достига 571,67 лв.

Посочената сума е спрямо средните стандарти за България. За да се осигури тази издръжка на живота, следва, че в това домакинство средната работна заплата на всеки от двамата родители не трябва да пада под 1 143 лв., за да може да покрие необходимите разходи за останалите неработещи членове. 

От началото на годината се отчитат темпове на нарастване на издръжката на живота и регистрира повишаване с 2,7% спрямо същия период на миналата година, но на тримесечна база нивата се задържат.

Снимка: Pixabay

Цялата статия прочетете в Investor.bg