Експерти изчислиха: Борсовият срив унищожи 5 трлн. долара за часове

Сумата е два пъти по-висока от годишния БВП на Великобритания и съответства на 17% от икономиките на Г-7 за миналата година

24.06.2016 | 22:01 Редактор: Ирина Георгиева
Експерти изчислиха: Борсовият срив унищожи 5 трлн. долара за часове

Сривът на световните финансови борси вследствие на решението на гражданите на Великобритания страната им да напусне Европейския съюз (ЕС) е унищожил в глобален план пазарна стойност в размер на около 5 трлн. долара, смятат анализатори. 

Сумата е два пъти по-висока от годишния брутен вътрешен продукт на Великобритания и съответства на 17% от икономиките на Г-7 за миналата година, пише борсовият експерт на DZ  Bank Кристиян Калер, цитиран от германската икономическа телевизия N-TV. 

Само в рамките на германския водещ индекс DAX е била унищожена пазарна капитализация за  95 млрд. евро. Според Калер това е доказателство, че реакцията на капиталовите пазари за вота на британците е по всяка вероятност прекалена. 

Калер очаква сериозни турболенции на финансовите пазари през следващите дни и седмици. В дългосрочен план решаващо ще бъде какви ще са последиците от Brexit за развитието на печалбите на европейските борсово котирани компании.

В първите часове на сесията в петък само в рамките на британския индекс FTSE 100 беШЕ унищожена капитализация от 125 млрд. паунда (171 млрд. долара), изчислява И Quartz. Числото превишава значително сумата, която в продължение на 15 години Великобритания е платила на ЕС.
FTSE 100, в който влизат много големи мултинационални компании, се срина с 8% в началото на сесията, но но компенсира част от спада, който достигна 4,5% в следобедните часове.

FTSE 250, в който влизат компании, чиито приходи преобладаващо се изчисляват в британски лири, се срина с близо 12% в началото на сесията – най-драматичният спад в историята на индекса.

Най-големите губещи са банките и фирмите от строителния сектор, някои от които се обезцениха с повече от 40% в ранната търговия. Barclays – една от най-големите британски банки, отчете срив на пазарната си оценка от 35% в началото на деня, но по-късно успя да се възстанови до загуба от 19%.

Марк Карни, управителят на Централната банка на Англия, успя да успокои пазарите. Той заяви, че централната банка „няма да се колебае да вземе допълнителни мерки, ако се изисква, докато пазарите се адаптират и икономиката на Великобритания се задвижи напред". Институцията може да осигури допълнителна ликвидност в размер на 250 млрд. паунда.

Коментарът напомня много на изявлението на Марио Драги от 2012 г., когато италианецът заяви, че Европейската централна банка ще направи „каквото е необходимо", за да подкрепи еврото заради дълговата криза и опасенията от излизане на Гърция от еврозоната и ЕС.

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg