Папата прие шефа на МВФ Кристин Лагард

Преди месец излезе третият доклад на Moneyval

18.01.2016 | 19:01
Папата прие шефа на МВФ Кристин Лагард

Директорът на МВФ Кристин Лагард се срещна с папа Франциск във Ватикана в понеделник, 18 януари за среща, продължила двайсетина минути, съобщи Ройтерс. Нито една от страните не разкри за какво са говорили двамата, но срещата се проведе след декемврийския доклад от европейска надзорна агенция, според който Ватиканът трябва да бъде по-агресивен спрямо предполагаеми финансови престъпления.

Moneyval, комитетът за борба с пране на пари и финансиране на тероризма на Съвета на Европа каза, че докато Ватиканът е положил големи усилия в очистване на имижда си от банковия скандал, все още остава пасивен на юридическия фронт.

Франциск направи приоритет изчистването на финансите на католическата църква и екипът му работи в сътрудничество с експертите на Moneyval.

Докладът на финансовите експерти на ЕС е третият, който се пише за Светия престол.

В него се настоява Ватиканът да криминализира финансирането на терористични организации и лица в Наказателния кодекс на държавата Ватикана, както и финансовите му институции да проверяват произхода на парите. Moneyval изисква и повече отчетност от администрацията на Ватикана.