Борисов: 2,3 млрд лв повече събрани приходи за 2015

Ще се запълнят първите дупки в бюджетите на общините

30.11.2015 | 14:25 Редактор: Ирина Георгиева
Борисов: 2,3 млрд лв повече събрани приходи за 2015

През 2015г. има с 2,3 милиарда лева повече събрани приходи от предходната година, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на конференцията "Перспективите пред местната власт и новия програмен период", предаде агенция "Фокус". По думите му благодарение на това държавата ще може да понесе първите дупки в бюджетите на общините, за да ги стабилизира, но това не бива да ги успокоява.

"След това повече няма да ви дадем. Защото едни ще дойдат и ще кажат предишния кмет е виновен, общината фалира, нямаме пари за детски градини, боклука стои, няма лампи по улиците. Дайте 2 милиона. Ще дадем, но благодарение на по-добрата работа на прокуратура, служби и приходни агенции, имаме този буфер, но трябва дисциплиниране и да си направите сметката." - добави Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Премиерът призова кметовете да се възползват от форума, за да формулират проблемите си и ги обсъдят с представителите на изпълнителната власт. Той ги предупреди да не се изкушават с обществените поръчки.

"Всичко се наблюдава. Да не дойдете след това да ми кажете сгреших. От една страна ви наблюдаваме от службите, от друга страна ни наблюдават от Европа – все някъде ще закъсате. До този момент ние сме дадени за пример – под 2% са ни грешките по проектите, втори сме по усвояемост, има доста двойкаджии в Европа по този аспект, ние сме сред отличниците. Не искам да им даваме повод. Затова всеки отговаря пред всички." - допълни той.