Китайски инвеститор ще изгради едно от най-голямите предприятия за фуражи у нас

Освен към храни за животни, китайските инвеститори имат интерес към слънчогледа и производството на олио, посочи министър Танева

24.11.2015 | 13:07 Редактор: Ирина Георгиева
Китайски инвеститор ще изгради едно от най-голямите предприятия за фуражи у нас

До два месеца на територията на област Добрич ще започне изграждането на най-големите предприятия за преработка на фуражи у нас. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Китай. По думите й през последните години се увеличава интересът на китайските инвеститори към България.

"Има още няколко инвеститора, които работят с предварителни проучвания за изграждане на производствени мощности за фуражи. Всички инвеститори от Китай за преработка на суровините, които ние произвеждаме, са добре дошли да инвестират в България. Те трябва да бъдат подкрепени, защото създаваме добавена стойност у нас." - подчерта земеделският министър.

България е нетен износител и външното ни търговско салдо е положително от стокообмена с Китай с хранителни стоки, добави министър Танева. 

"Основният интерес е към производството на храни, зърнени суровини и производството от тях на фуражи за животни, които да бъдат изнасяни в Китай за задоволяване потребностите на местното животновъдство." - поясни министър Танева.

Освен към храни за животни, китайските инвеститори имат интерес към слънчогледа и производството на олио, заяви още министър Танева. Тя се надява, че още от 2016г. китайското правителство да даде одобрение на още процедури за износ на храни.

/Снимка: Архив: МЗХ/