Приеха държавния бюджет на първо четене

Заложеният бюджетен дефицит е 2%

19.11.2015 | 18:44 Редактор: Кремена Кръстева
Приеха държавния бюджет на първо четене

Дефицит от  2 % записаха депутатите в бюджета за догодина.Страната ни ще поеме и нов дълг от 5 милиарда и 300 милиона лева. Икономиката ни да порасне с 2,1% в следващите 12 месеца, минималната работна заплата да достигне 420 лева, а пенсиите ще  нараснат с 2,5%,предвижда финансовият план за следващата година. През следващата година се предвижда увеличение на пенсиите с 2,5%. Приходите ще бъдат 37,4% от брутния вътрешен продукт , а разходите – 39,4 на сто. Министърът  на финансите Владислав Горанов описа бюджета с три думи - стабилност, реалистичност и резултати. Приоритетите са образование, инфраструктура, отбрана и сигурност.

 Проектът беше приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ, Реформаторите, АБВ и част от депутатите от Патриотичния фронт и БДЦ , против бяха БСП, ДПС и Атака.

Партиите, подкрепящи кабинета застанаха зад проекта, но все пак отправиха някои критики. Реформаторите подкрепиха проекта, но са против данък уикенд и данък градина.

„По-добре да има контрол над производителите на акцизни стоки, да сложим уреди на производителите на цигари, на производителите на алкохол отколкото малкият бизнес да бъде излишно тормозен“, заяви Мартин Димитров от реформаторите.  

„Не приемаме запазването на плоския дънък, ще инициираме дебат как да вървим към семейно подоходно облагане“, каза  Мариана Георгиева, АБВ

ОТ ДПС и БСП остро разкритикуваха проекта на финансовото министерство. Според Йордан Цонев не са заложени мерки за по-бърз икономически растеж, а според левицата в този бюджет бедността не е приоритет и се върви към гръцкия сценарий на дългова спирала.

„Чух критики към проекта - и рационални, и популистки. Те няма да ме разколебаят в увереността, че управлението е добро и начинът, по който се харчат парите на данъкоплатеца, е по-добър“, каза министърът на финансите  Владислав Горанов.

„Политическите ни опоненти използваха целия арсенал да насаждат страх в обществото, когато решихме да вземем дълг, показаха евтин популизъм, но пазарът показа, че има доверие на България“, добави той.

Първоначално от Патриотичния фронт заявиха, че няма да подкрепят бюджета, но след това настъпи обрат в позицията им. В проекта са залегнали и текстовете за отнемане на социални придобивки на полицаи и военни, които предизвикаха протести. Протестиращите получиха обещанието, че след приемането на законопроекта на първо четене, спорните текстове ще бъдат преработени.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
За пореден път депутатите са подведени и "Бюджет 2016 г." се приема при наличие на сгрешена парична система. Лошите стопански последици ще продължават.Пример: Кризата на КТБ АД.Опозицията реално е с мълчаливо съгласие за наличие на тази държавна грешка и запазва кардинално условие за подсигурен провал на правителство.Ако не се допускаше тази слабост, Република България нямаше да има сегашни дългове.Мнозина очакват Централната банка да е спасител от актуални злини. Те са със заблуда. Централната банка не може да предотврати тези злини, защото причината не е в нейна компетентност.Все още много специалисти не осъзнават, че актуалният злокобен проблем е от незавършена реформа за приложение на незлатни пари.За обществен просперитет е необходима подобрявана парична система. Сигнализирай за неуместен коментар