Авиокомпании ще се явят на съд за картелно споразумение за карго превози

Делото е насрочено за 25 януари 2016

01.09.2015 | 10:26
Авиокомпании ще се явят на съд за картелно споразумение за карго превози

Няколко големи авиокомпании от цял свят ще се явят на съд на 25 януари 2015, за да отговарят по обвинения в картелно споразумение в областта на товарните превози.

Делото бе заведено през 2006 от клиенти на въздушни транспортни услуги, включително партньорите от Hausfeld - юридическата кантора с офици по цял свят, Брент Ландау и Мелинда Кулидж. Обвинението включва дългогодишно уреждане на цените между над 30 авиокомпании по света. Двайсет и седем от тях постигнаха споразумение за изплащането на 1 млрд долара. Ищците неотдавна получиха правото да съдят останалите.

Коментар от Хонконг на Зеб Екарт, Bloomberg. Зеб Екарт говори с Ришаат Саламат от Bloomberg.


Още по темата

За пръв път превозвачите са разследвани за картелни действия.

Да, за доста мащабен случай, който датира от 2006. Много от авиокомпаниите вече си уредиха нещата, но тези, които не са, ще се явят пред съда на 25 януари в Ню Йорк.

Сред тези авиокомпании са Air China, Air New Zealand, Air India, Polar Air. Обвиненията на клиенти срещу тях са за сключване на споразумение за уреждане помежду си на цените с помощта на надбавките за горива, застраховки, все неща, които са използвали, за да нагласят таксите на глобалния пазар.

Както добре знаете пазарът на товарни услуги в авиацията е особено печеливш и е много голям в Азия.

 

Кажете ми нещо - споменавате тези, които се явяват пред съда, а кои си уредиха нещата?

Някои от големите превозвачи като Asiana например. Тези споразумения включват над 20 превозвачи. Те са твърде много, за да ги изброявам. Те постигнаха споразумение за 1 млрд долара.

Но американският съдия от Бруклин, Джон Глисън каза в решението си от понеделник, 31 август 2015, че авиокомпаниите са поискали да отсъди в тяхна полза, а той е отказал.

Каза, че "има неоспоримо доказателство за световна конспирация". Той каза, че съдебните заседатели ще решат дали са участвали в нея.