JPMorgan рязко понижи прогнозата си за петрола

Експертите очакват Брент на 54,5 долара за барел през 2015

10.08.2015 | 21:00
JPMorgan рязко понижи прогнозата си за петрола

Цената на петрола може да падне до нови ниски нива, смятат експертите от JP Morgan. Според обявената прогноза на анализаторите средната цена за барел Брент през 2015 може да паднедо 54,5 золара.

Увеличените обеми добиви и началото на сезона на профилактичните ремонти на рафинериите ще доведат до падане на световните цени на петрола до нови минимуми, съобщава Ройтерс, като се позовава на прогнозата на инвестиционната банка JP Morgan.

Още по темата

Експертите преразгледаха предишната си прогноза за 2015-16, като значително понижиха предишните си оценки.

Според новия документ средната цена на петрола сорт Брент през 2015 е понижена с 16 долара до 54,5 долара за барел.

През 2016 тя ще се понижи до 52,5 долара, което е с 19 долара под предишната оценка.

„Темповете на понижение на печалбите в нефтопреработващата индустрия и увеличението на добивите – това са две ключови събития през юли, които повлияха на оценката ни“, отбелязва анализът на JP Morgan.

 

SocGen намали прогнозата си за петрола

 

Преди това експертите на Morgan Stanley обявиха, че в случай на връщане на Иран на петролния пазар и подобряването на ситуацията н аобхванатата от гражданска война Либия, притокът на нов петрол може да влоши нещата и да доведе до най-големия спад за последните 30г. В прогнозата на Morgan Stanley се отбелязва, че в такъв случай спадът ще продължи минимум три години „много по-зле от 1986“.

 

През 1986 свръхпроизводството на петрол стана причина за рязкото падане на цената. Ако в началото на 80-те години цената на барел петрол бе 35 долара /към 100 долара, преизчислени/, но през 1986 тя падна под 10 долара /малко над 20 долара по днешния курс/ и в продължение на няколко години не се повиши над 20 долара. Страните-износителки претърпяха сериозни загуби, а за СССР намаляването на притока на петролни долари според някои експерти е било една от причините за икономическия крах, пише РБК.