Раджан: Индия печели от евтиния петрол

Гуверньорът на Индийската централна банка говори пред Bloomberg в Мумбай

05.08.2015 | 15:03 Редактор: Велко Каменов
Раджан: Индия печели от евтиния петрол

Гуверньорът на Индийската централна банка заяви, че ниските цени на петрола и някои други суровини, може и да се отразяват негативно на някои икономики по света, но Индия има полза от тях. Той говори пред телевизия Bloomberg в Мумбай.

„Нито една държава не остава незасегната от случващото се по света. Всички сме свързани по някакъв начин. Обикновено връзките се проявяват по начини, за които не сме се замисляли преди, защото няма как да видим тези връзки преди да се случи нещо определено. Индия има полза особено от поевтиняването на петрола, а и от поевтиняването на други суровини. От друга страна ни пречи поевтиняването на ориза, защото сме вторият най-голям износител на ориз в света”, заяви Раджан.

„Като цяло бих казал, че несъмнено слабото търсене в световен мащаб ни се отразява негативно, но има и фактори като цените на суровините, които компенсират за този негативен ефект. Имаме предвид и възможността от сътресения, особено когато Фед започне да нормализира паричната политика, макар че това е едно от най-очакваните събития и да се надяваме, всички са се подготвили. Въпреки това няма как да изключим вероятността от появата на волатилност. Мисля, че в тази ситуация Индия е една от по-добре подготвените икономики. Отчасти, защото сме фокусирани върху макроикономическата стабилност и поставянето на фискалния дефицит, дефицита по текущата сметка и инфлацията под контрол. И отчасти, защото се опитваме да държим настрана краткосрочните притоци на капитали и разполагаме с по-големи резерви спрямо предишните случаи на сътресения”, коментира гуверньорът на RBI.