Поевтиняването на суровините

Докъде може да стигне спадът в цените на петрола и индустриалните метали

04.08.2015 | 16:19 Редактор: Велко Каменов
 Поевтиняването на суровините

Суровините се търгуват на най-ниските си нива от 13 години насам. Търсенето от Китай намалява със забавянето на икономиката на страната, което се отразява негативно на цените на индустриалните метали и петрола. Петролът сорт Брент падна под 50 долара за барел, а медта стигна до 6-годишно дъно.

„Мисля, че това, което се случва със суровините и със световната търговия до момента през годината не е нещо, което трябва да се приема като сериозно предупреждение, но поставя под въпрос силата на световната икономика. Особено суровините. През миналата година поевтиняването беше главно при петрола. Другите суровини не поевтиняха толкова много. През последните месеци обаче и други суровини поевтиняха сериозно”, коментира Стефани Фландърс, главен пазарен стратег в JP Morgan Asset Management.

„Медта е интересна суровина, защото дори при тези цени, производителите ще реализират печалби. За тях няма големи стимули да намалят производството. Може би ще започнат да намаляват капиталовите разходи, но мисля, че производството ще остане на същите нива. В дългосрочен план обаче в сравнение с останалите суровини, има причини да сме оптимисти за медта. Запасите от мед бавно свършват, ще видим”, заяви Уил Кенеди от Bloomberg News.

„Търсенето на петрол изглежда слабо. Данните от Китай са слаби, а освен това изявлението на Обама от вчера няма да помогне. Търсенето от Европа също е слабо, а Иран и Либия скоро може да увеличат предлагането.  Перспективите за цената на петрола са тя да продължи да е ниска. Ако се стигне до поскъпване, то ще се дължи на геополитически фактори като кризата в Йемен”, коментира Филип Чадлек от Bloomberg News.