Китайският PMI индекс на 5-месечно дъно

Стойността на индикатора за юли 2015 г. достига 50 пункта

03.08.2015 | 14:10 Редактор: Велко Каменов
Китайският PMI индекс на 5-месечно дъно

Индексът на производствената активност (PMI) достигна 5-месечно дъно през юли, съобщава Bloomberg. Данните са разочароващи за китайската икономика. Те показват, че продажбите на компаниите в страната не вървят добре и че ако премахнем ефекта от бума на пазара на акции през второто тримесечие, китайската икономика продължава да се забавя. Стойността на индекса ще е разочароваща и за властта, защото бяха предприети толкова много мерки, които още не дават желания резултат.

Властта вероятно ще трябва да предприеме още мерки, за да подпомогне растежа през втората половина на годината, за да бъде постигната целта за икономически ръст от 7%. Централната банка има няколко възможности. Може да намали лихвени проценти още или да намали минималните изискуеми резерви за банките, ако се наложи. Това са инструментите, които могат да бъдат използвани, за да влязат пари в икономиката. Но може би трябва да обърнем повече внимание на действията на правителството и фискалната политика. На това къде и в какви инфраструктурни проекти ще инвестира то, за да се опита да  помогне на китайската икономика да достигне до желания икономически растеж.

Продажбите на автомобили в Китай са добър индикатор за потребителското търсене като цяло. Те действително се забавят и дори се очаква да отбележат спад за първи път от 17 години насам. Има и някои специфични за сектора фактори, като например наложените ограничения за новорегистрирани автомобили, които също влияят за забавянето на продажбите. Като цяло обаче ситуацията на автомобилния пазар показва, че китайският потребител не е толкова уверен като преди и това не са добри новини за правителството, защото то иска потребителите да играят много по-важна роля в икономиката в бъдеще.

Енда Куран, Bloomberg