Повече от 70 български фирми търсят търговски партньори в Шанхай

Агенцията за малките и средни предприятия и Шанхайската търговска камара по износ и внос подписаха споразумение

27.07.2015 | 16:26 Редактор: Мариета Иванова
Повече от 70 български фирми търсят търговски партньори в Шанхай

Над 70 български фирми търсят търговски партньори в Шанхай, стана ясно на състоялия се в  София българо-китайски бизнес форум. В рамките на събитието изпълнителният директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева подписа споразумение за сътрудничество с Хуан Йонмин, заместник-председател на Шанхайската търговска камара по износ и внос, съобщават от пресцентъра на ИАНМСП.

На събитието присъстваха представители на над 70 български компании, които се срещнаха с 23 партньори от Шанхай. Форумът беше открит от  заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

По думите на  Захариева китайските фирми, които имат интерес към страната ни са от областта на електрониката и електротехниката, производство и търговия с авточасти, храни, текстил, инжинерингови, логистични, инвестиционни и консултантски услуги, електронната търговия, продажби на едро, други.

От своя страна, българските компании предлагат за износ земеделска продукция, храни, стоки от химическата индустрия, електроника, машиностроене, вина, фармацевтични продукти.

„Пред китайските власти ще настояваме да получим по-добър достъп до пазара на български етерично-маслени продукти“, подчерта Мариета Захариева. - „Най-вече на стоките от розово масло“, допълни тя.

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров представи възможностите на индустриалните зони в България. Той призова шанхайските предприемачи да инвестират в тях.

Заместник-председателят Шанхайската търговска камара по износ и внос Хуан Йонмин обясни, че в тяхната организация членуват над 6000 фирми от различни сектори. Те търсят свои партньори както за износ, така и за внос на продукти от България. Йонмин покани Захариева и българска бизнес делегация да посетят Шанхай и на място да се запознаят с възможностите за партньорство.