Икономическото министерство възложило пълен одит на ВМЗ Сопот

Обект на проверка ще са използваните технологии, организация на работа и сключени договори

27.07.2015 | 15:44 Редактор: Мариета Иванова
Икономическото министерство възложило пълен одит на ВМЗ Сопот

Външните експерти ще правят независим одит на ВМЗ-Сопот обяви пред журналисти заместник-министърът на икономиката Любен Петров. Той се срещна с представители на синдикалната структура на КТ „Подкрепа“ към ВМЗ-Сопот, които обявиха протест пред министерството с искане за промени в организационната структура на предприятието, посочват от пресцентъра на икономическото министерство.

Той посочи, че вече е възложено да бъде изготвен пълен одит на дейността в предприятието, включително използваните технологии, организацията на работа, сключените договори и технологична експертиза.

По негови думи външната проверка на дейността на предприятието би позволила да се вземат информирани решения за стабилизиране на предприятието, успешното изпълнение на текущите поръчки, които бяха забавени след взривовете на площадката в с. Иганово, както и увеличаване на производствения капацитет, което ще позволи на оръжейницата да сключва нови договори.

„Загрижени сме за възстановяване на нормалната работа във ВМЗ-Сопот. За нас предприятието е структуроопределящо и Министерство на икономиката ще направи всичко по силите си, за да бъдат изпълнени поетите от ръководството ангажименти,“ заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

„Трябва да направим, така че ВМЗ-Сопот да може да изпълни договорите си и да се търсят варианти за повишаване на социалните придобивки и модернизиране на производството“, посочи още Петров. Той заяви, че социалният диалог е изключително важен за постигане на тези цели и Министерство на икономиката е готово да обсъди предложенията и визията на синдикатите за бъдещето на предприятието.

Заместник-министърът Петров и синдикалистите се са договорили още всички предложения, които се отправят от тях към ръководството на ВМЗ-Сопот да бъдат представяни и на Министерство на икономиката, което ще позволи своевременното взимане на възможно най-добрите решения.

Председателят на КТ „Подкрепа” във ВМЗ-Сопот Димитър Атанасов заяви, че срещата е била конструктивна и изрази благодарност към зам.-министър Петров за готовността диалогът да бъде задълбочен и определен като водещ в предприемането на действия за бъдещето на предприятието.