След корекцията пазарът на акции в Китай може отново да предложи възможности

През последните седмици акциите в Китай поевтиняха значително, а властите взеха безпрецедентни мерки, за да овладеят ситуацията.

10.07.2015 | 13:59 Редактор: Велко Каменов
След корекцията пазарът на акции в Китай може отново да предложи възможности

Допреди няколко седмици китайският пазар на акции не можеше да бъде определян като подценен. След корекцията му обаче той отново предлага интересни възможности.

Индексът ChiNext се търгува на ниво цена-прогнозирана печалба от 42, но търговията с акциите на повечето компании в него е спряна. Shanghai Composite индексът се търгува при отношение цена-прогнозирана печалба от 14,5, а MSCI China - при 9,5.

Индексът Shanghai 100, който събира 100-те компании с най-високи пазарни капитализации в Китай, дава най-големи възможности за търговия след като много компании в страната преустановиха търговията с акциите си, за да спрат поевтиняването им. Над 80% от акциите на компаниите в Shanghai 100 обаче продължават да се търгуват. С поевтиняването на акциите на компаниите от секторите на финансите, комуналните услуги и стоките от второстепенна необходимост, тяхното средно съотношение цена-печалба е под средното съотношение цена-печалба на акциите на компаниите от същите сектори в индекса MSCI World. Появяват се възможности за инвестиции в акции на стойността.

„Ако регулаторите продължат по пътя на отваряне на пазара и успеят да направят така, че той да функционира отново нормално, мисля, че това може да бъде повратна точка. Може да бъде подтикната промяна от краткосрочно ориентирано инвестиране, движено от инерцията на пазара към институционално базирано, фокусирано върху фундамента и икономиката инвестиране. По този начин пазарът на акции в Китай ще се обвърже с икономиката – нещо, което никога не е било така. Това може да се окаже много важно”, коментира Тим Крейгхед от Bloomberg Intelligence.