В Китай се проведе церемония по подписването на AIIB

Делегати от 50 държави подписаха документи, отразяващи дела им в банката.

29.06.2015 | 12:25 Редактор: Велко Каменов
В Китай се проведе церемония по подписването на AIIB

Китай беше домакин на церемонията по подписването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, съобщава Bloomberg.  Делегати от 50 държави подписаха документи, отразяващи дела им в институцията.

Денят беше най-важен за Китай – страната инициирала създаването на банката. Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции дава на Пекин възможността да докаже, че може да стои начало на международен орган. Китай винаги е искал по-важна роля в региона, а и извън него. Със създаването и придобиването на основна роля в AIIB вече я има.

Институцията има 57 държави основателки и 100 милиарда долара набран капитал. Очаква се банката да започне да функционира в началото на следващата година. Индонезия ще инвестира над 670 милиона долара в банката през следващите 5 години, което я прави осмия най-голям акционер. Други големи акционери в Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции са Австралия, Южна Корея, Русия  и Индия.

Въпреки съпротивата на САЩ и Япония, банката предизвика сериозен интерес. Притесненията на Токио и Вашингтон са свързани с управлението и прозрачността на институцията и с това, че Китай няма да се придържа към най-добрите практики. Китай обаче има интерес институцията да работи добре и да докаже, че Пекин може да играе водеща роля. Освен това страната иска юанът да придобие статут на международна валута.

Делът на Китай при гласуванията ще е 26% и страната ще има право на вето. Някои източници твърдят, че Пекин е готов да намали процента на гласовете си до под 25%, ако САЩ и Япония решат да се присъединят към банката. Индонезия също иска по-голям дял при гласуванията и търси партньори, с които заедно да получат дял от 6%. Водят се преговори, а потенциален партньор са Малдивите. Изглежда държавите членки се борят за по-изразено право на глас, което е разбираемо, имайки предвид, че гласът им почти не се чува в МВФ и Световната банка.