Наближава краят на играта за Гърция

Коментар на Ханс Никълс от Bloomberg

01.06.2015 | 09:42
Наближава краят на играта за Гърция

Какви са последните новини около Гърция след събитията през уикенда - коментар от Лондон на кореспондента на Bloomberg TV в Берлин Ханс Никълс.


Още по темата

През уикенда научихме, че ако сме мислели, че Алексис Ципрас е умерен, човек разумен, който би могъл да постигне споразумение, грешили сме. Защото той продължава да говори за абсурдните условия, които може да бъдат наложени на Гърция. Искам да ви дам пример колко е затънал. Ето един цитат: "Липсата на споразумение досега не се дължи на предполагаемото безкомпромисна, непреклонна и неразбираема гръцка позиция. Тя се дължи на настояването на определени официални лица да продължават да предлагат абсурдни идеи и да показват пълна незаинтересованост за новия демократичен избор на гръцкия народ".

Как да разбираме израза "някои официални лица" - това е МВФ. Това чуваме от известно време в частни разговори от гръцки представители. Те смятат, че европейските  партньори са готови за сделка, че ЕЦБ е готова, но не и МВФ. И това, което чуваме непрекъснато от Меркел - че всички са на една и съща позиция.

Ако търсите оптимизъм тази сутрин, знам, че Марк търси оптимизъм, защото по природа е оптимист, снощи имаше 35-минутен телефонен разговор между Ципрас, Меркел и Оланд. Всеки го описва като позитивен, който никой не казва, че подобни разговори са негативни, нали?

 

Точно така, всеки път, когато има липса на споразумение по детайлите, на помощ идват "европейските мама и тати", за да се опитат да постигнат сближаване, което не се получава. Мотаят се.

Да, Меркел се мотае. Това, което знаем за Ангела Меркел е, че обича да управлява, обича процесите, обича да минава по официални канали и затова преди 2-3 седмици се говореше, че ще излезе нещо в Рига. Германците обаче ни поляха със студена вода и казаха - не, това трябва да се направи през институциите, трябва холандският финансов министър Дейселблум да участва в преговорите и да постигне споразумение.

 

Толкова за преговорите извън официалните срещи. Ами какво става с банковия сектор в Гърция?

Пет минути по полунощ, това каза Андреас Домбрет от Bundesbank.

Имаше съобщение от тази сутрин, според което 800 милиона са били изтеглени за последните два дни. Виждаме голям натиск върху банките. Миналата седмица ЕЦБ не удължи спешната ликвидна помощ - така че тя също играе грубо. Последно - възможно е да има извънредна среща в Берлин между Ципрас и Меркел, съобщи гръцката телевизия. Ние не сме го потвърдили още.