Интересът към късите продажби в Китай се увеличава, но засега води до загуби

Въпреки залозите срещу някои акции в Китай, те продължават да поскъпват.

21.05.2015 | 14:47 Редактор: Велко Каменов
Интересът към късите продажби в Китай се увеличава, но засега води до загуби

„Ставаме свидетели на увеличаване на интереса за къси продажби на някои от популярните акции, които се търгуват чрез връзката между борсите в Хонконг и Шанхай като GOME и Shanghai Electric”, предупреди Кана Нишизава от  Bloomberg.

Гледните точки на инвеститорите от континентален Китай и чуждестранните институционални инвеститори се разминават. Първите залагат на това, че поскъпването на акциите ще продължи, а вторите се съмняват и в търсене на печалби прибягват до къси продажби (продажби на акции, които са взели назаем и по-късно трябва да върнат на брокера) с надежда цената им да падне.

Една от причините е, че цените на тези акции изглеждат оправдани за китайските инвеститори, които ги оценяват високо. Освен това много от акциите на компаниите, които са листнати и на двете борси, се продават с отстъпка в Хонконг, което ги прави да изглеждат евтини. За някои от чуждестранните инвеститори, които са фокусирани върху фундамента, е трудно високите цени на тези акции да бъдат оправдани.
Засега инвеститорите от континентален Китай са безспорните победители, което подчертава и риска, свързан с късите продажби на тези акции. Акциите на много от тези компании продължават да поскъпват въпреки засиления интерес за къси продажби с тях. Това означава, че на инвеститорите, осъществили късите продажби, им се налага след продажбата да изкупят акциите на по-висока цена.

Според анализаторите инвеститорите от континентален Китай са стимулирани от инерцията на пазара, а не от фундамента. Затова акциите на някои компании, които може да се сторят скъпи на чуждестранните инвеститори, могат да поскъпнат още много.