Остеритет срещу дефицити, Фъргюсън срещу Кругман

Професорът по история в Харвард Нийл Фъргюсън с остри нападки срещу Пол Кругман.

15.05.2015 | 14:51 Редактор: Велко Каменов
Остеритет срещу дефицити, Фъргюсън срещу Кругман

Спорът между икономистите по въпроса за ролята на държавата и държавните разходи в икономиката е централен за икономическата наука. В най-скорошната битка по темата един срещу друг се изправят професорът по история в Харвард Нийл Фъргюсън и нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман, който през 2013 г. стана доктор хонорис кауза на Университета за национално и световно стопанство в София.

Кругман е известен привърженик на Кейнсианската икономическа школа, чиито рецепти за справяне с икономическа криза са свързани с парични и фискални стимули, които водят до генерирането на по-високи бюджетни дефицити. Кругман предричаше, че Великобритания ще влезе в депресия заради политиката на остеритет на финансовия си министър Джордж Осбърн.

Историкът Нийл Фъргюсън не пропусна да отбележи погрешната прогноза на известния икономист в две свои публикации от 10 и 11 май, остро критикувайки Кругман. Фъргюсън изтъкна факта, че през 2014 г. Великобритания е била най-бързо растящата икономика в Г7, а след 2010 г. е създала почти 2 милиона нови работни места.

Фъргюсън пише, че „както и журналистиката му за Съединените щати, това, което Кругман пише за Великобритания, се характеризира с изключителна пристрастност, допълнена с туристическо ниво на познания.”

Фъргюсън дори заявява, че Лейбъристката партия на Великобритания е загубила изборите миналата седмица заради икономисти, привърженици на Кейнсианската школа, като Кругман.