Демографските тенденции не вещаят нищо добро за финансовите пазари

Коментар на Джим Маккормик, директор глобални инвестиции към Barclays за телевизия Bloomberg от Лондон

24.04.2015 | 17:43 Редактор: Георги Стоянов
Демографските тенденции не вещаят нищо добро за финансовите пазари

Централните банки по цял свят осигуряват неограничена ликвидност и подкрепа. Знаете тази история. Назрява обаче проблем, за решаването на който те неразполагат с инструмент на монетарната политика. Става въпрос за демографията. Джим Маккормик, директор глобални инвестиции към Barclays е с нас и той анализира тази статистика. Демографията и какво означава тя за спестяванията? Имате доста изследвания в областта. На какво ще станем свидетели през следващите 10 – 20 години?

Джим Маккормик, директор глобални инвестиции към Barclays:

Мисля, че ако погледнете тренда много голяма част от населението е в възрастовата група между 40 и 65. Това са хората, които пестят.

Те започват да се готвят за пенсионирането си, те имат доходи, но тази възрастова група сега започва да се пенсионира.

Така че през последните 30 години наблюдавахме среда, в която спестяванията нарастваха по-бързо от брутния вътрешен продукт. Сега обаче това започва да се променя, при това доста бързо.

Забележително е, че на политическо ниво, на ниво институции, говоря за централните банки, те не могат да контролират този процес въобще. Те могат да печатат пари, но не могат да печатат хора и това е голям проблем в Япония. Като гледате развития свят, има ли все пак някакви позитивни демографски тенденции?

Джим Маккормик: Мисля, че позитивните тенденции са усилията за решаването на този проблем. Така че Япония наистина е една интересна история.

Демографските предизвикателства пред Япония са монументални. През последните години обаче там работната сила започва да нараства.

Все повече жени си намират работа. И като цяло все повече хора имат работа. Картината е различна от тази в САЩ, така че ако погледнете на Япония през призмата на брутния вътрешен продукт спрямо населението в трудоспособна възраст, те всъщност се справят по-добре отколкото САЩ, просто с по-малко хора.

Какви са проблемите, които ни очакват? Предполагам, че големият въпрос за пазарите и за инвеститорите, е как това ще се отрази на отделните класове активи. За кой клас активи тази прогноза би била по-меча – за активите с фиксирана доходност или за акциите? Защото ако се замислите, нещата не са толкова еднозначни.

Джим Маккормик: Мисля че посланието е, че по-малкото спестявания означават по-трудна среда за финансовите активи.

Нашата оценка е, че през следващите 10 – 15 години реалният лихвен процент трябва да е някъде с между 2 и 4% по-висок.

Това е много голяма цифра, като се има предвид, къде се намираме днес.

Активи с фиксирана доходност или акции? Кое бихте избрали, ако искахте да заложите на тази демографска тенденция?

Джим Маккормик: Бих казал, че вероятно щях да съм малко по-загрижен за активите с фиксирана доходност просто заради оценката им.

Но със застаряването на населението, ще се купуват и по-малко акции, така че финансовите активи като цяло ще изпитват затруднения в тази среда.

Джим Маккормик от Barclays, ще се върнем, за да поговорим за това малко по-късно. Благодаря ви много за това, че се присъединихте към нас тази сутрин.