Без споразумение с кредиторите Гърция може да последва Кипър и да въведе капиталов контрол

24 милиарда евро са били изтеглени от гръцките банки от ноември 2014 г. насам.

24.04.2015 | 10:35 Редактор: Велко Каменов
Без споразумение с кредиторите Гърция може да последва Кипър и да въведе капиталов контрол

Гърция е на изкуствено дишане и хората в страната го знаят. Гърците изтеглят парите си от банките с постоянно увеличаващи се темпове. 24 милиарда евро са били изтеглени от гръцките банки от ноември 2014 г. насам. В момента депозитите в тях са в размер на 140 милиарда евро, а преди 12 месеца бяха 160 милиарда евро.

Европейската централна банка поддържа ликвидността в гръцката икономика чрез програмата за спешна ликвидна помощ. До момента 75,5 милиарда евро са били инжектирани в Гърция от ЕЦБ. Страната обаче не може да постигне съгласие с кредиторите си за мерките, от които се нуждае икономиката на страната. Ако не го направят обаче няма да могат да разчитат на ЕЦБ, което ще отреже достъпа им до финансиране и Гърция ще остане сама.

Може да се стигне до там,че да е необходимо въвеждането на спешната мярка капиталов контрол. Контролът ограничава количеството пари, което може да бъде теглено от банките или изнасяно от страната, както се случи в Кипър през 2013 г. Тогава банките в страната ограничиха възможността на хората да прехвърлят суми от над 20 хиляди евро в чуждестранни сметки. Дневно бяха позволени тегления само до 300 евро. Ако не се стигне до споразумение, на гърците може да им се наложи да преглътнат горчив хап.