Стилиян Вътев: Банките и домакинствата не търсят активно кредити

Потреблението все още е ниско, коментира главният изпълнителен директор на ОББ

08.04.2015 | 15:47 Редактор: Мариета Иванова
Стилиян Вътев: Банките и домакинствата не търсят активно кредити

Бизнесът и домакинствата не търсят активно кредити, потреблението е  все още ниско, инвестициите в икономиката са доста скромни като цяло. Това коментира в интервю за Investor.bg Стилиян Вътев, председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на ОББ.  Той направи изказването в отговор на въпрос относно наблюдаващата се голямата ликвидност в банковия сектор. Вътев изтъква, че „като правило това не е добре нито за банките, нито за икономиката“.

Всъщност ситуацията в Европа не е много по-различна, независимо от усилията на правителствата и институциите за съживяване на инвестициите, потреблението и кредитното търсене,“ коментира Вътев. - „Аз лично не си спомням толкова продължителна стагнация и отрицателни лихвени проценти. Явно стресът от световната криза е доста силен и продължителен“.

Той коментира резултатите от промените в Закона за потребителския кредит, влезли в сила през юли 2014 г. По думите му, от една страна, „потребителите се чувстват много по-защитени по отношение на правата си в кредитните отношения с банките, имат право на много по-голям избор на банки без заплаха от някакви санкции. Банките пък, са доста по-внимателни към клиентите си, а и конкуренцията определено се засили“.

Той препоръчва още БНБ да пази своята независимост от политиците.

Вътев отхвърли твърдението за преливане на капитали от български клонове на гръцки банки.

Цялото интервю може да прочетете тук.