Ще продължи ли ръстът на пазара на акции в Европа

Цените на акциите в еврозоната растат, но не и печалбите на компаниите

05.03.2015 | 13:32 Редактор: Велко Каменов
Ще продължи ли ръстът на пазара на акции в Европа

Марк Бартън от Bloomberg анализира в рубриката Bart Chart движенията на пазара на акции в Европа през последните месеци. От началото на 2015 г. до началото на месец март индексът на сините чипове на компаниите от еврозоната Euro Stoxx 50 прибави 14% към стойността си, тласкан от QE програмата на ЕЦБ. Впечатляващ резултат, седем пъти по-висок от най-добрия старт на годината, регистриран от S&P в историята. Къде тогава е проблемът?

Печалбите на компаниите не следват движението на цените на акциите им. Анализаторите намаляват прогнозите си за печалбите на компаниите, от които е съставен индексът. Спредът между очакванията за печалби и пазарната цена на акциите на компаниите в еврозоната е на най-високи нива от поне 2005 г. насам.

В момента отношението цена-очаквана печалба на акция за индекса Euro Stoxx 50 е 16, което също е рекордно висока стойност.
Според Дидие Дюре, главен инвестиционен директор във фонда за управление на активи ABN Ambro, нещо подобно не може да продължи дълго. Той предупреждава, че ако печалбите на компаниите не нараснат, пазарите ще стагнират, в същото време цените на акциите няма да бъдат привлекателни, инерцията на пазара ще изчезне, което създава възможности за корекция.