Мястото на Podemos и Сириза на новата политическа карта на Европа

Коментар на Луис Гаричано, професор по икономика от London School of Economics за телевизия Bloomberg от Лондон

25.02.2015 | 18:01 Редактор: Георги Стоянов
Мястото на Podemos и Сириза на новата политическа карта на Европа

Говорихме доста за Сириза и съответно говорихме доста за Podemos също. Podemos несъществуваше преди година, а сега проучванията на общественото мнение им дават 27%. Това обаче ни кара да се замислим, илюстрира ли това променящия се политически пейзаж в Европа. Партия, която допреди година несъществуваше сега е най-популярната партия в Европа.

Луис Гаричано: Да, определено има фундаментална промяна. Всички мислехме, че политическата система в Испания и Гърция е стабилна.

Още по темата

Че имаме две големи партии, които на практика имат монопол и се сменят в управлението.

Изведнъж обаче заради огорчението от начина, по който се разви кризата, от нищото се появява нова сила, която сега е водеща.

Така че това е един нов свят и според нас много неща ще се променят.

Вие пишете програмата за икономическата политика за тази нова партия в Испания. Тази партия, която беше основана в Каталуния, но сега има национални амбиции. И вие сте написали книга, в която разглеждате различни сценарии за Испания. Говорите за това, дали испанците искат бъдеще като това на Венецуела или като това на Дания. Мисля, че отдавате предпочитанията си за това Испания да стане като Дания. Кажете ни, каква е визията ви за Испания?

Луис Гаричано: Мисля, че в Испания има много хора, както и в Гърция, които вярват, че просто може да спрем влака на модерните времена и да слезем – всичко това – отвореният пазар, свободното движение на хора и капитали, глобализацията – не харесваме тези неща, хайде просто да си тръгнем.

Подобно бъдеще обаче изглежда малко като това на Венецуела. И това е бъдеще, което игнорира реалностите в света, в който живеем.

Игнорира това, което се случва в Китай, игнорира новите технологии, игнорира правилата на Европейския съюз. Според мен, това, което се случи със Сириза е едно завръщане към реалността.

То показва, че трябва да правите политика в света, в който живеете, а не в света, в който искате да живеете.

И Сириза и до голяма степен Podemos, Сириза може би вече не толкова, но тези партии живееха в страната на чудесата.

В моята книга аз казвам - вижте има бъдеще, което е реално, това е бъдещето да сте нормална страна.

Как обаче да станем като нормална страна от северна Европа? Това означава институции - икономически и политически институции, човешки капитал и пазар на труда.

Ние трябва да променим съществено доста неща, за да създадем държава, която едновременно има гъвкав пазар и социална мрежа, която предпазва хората от крайностите на този пазар.