Какъв е животът в Турция

Турция се нарежда на 36-то място в Индекса на хубавия живот на ОИСР

21.02.2015 | 16:29 Редактор: Георги Стоянов
Какъв е животът в Турция

Турция отбелязва чувствителен напредък в подобряването на качеството на живота през последните две десетилетия.

Въпреки това Турция все още изостава по редица показатели от повечето страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и се нарежда на едва 36-то място в Индекса на хубавия живот, се казва в доклад на организацията.

Още по темата

Непосредствено пред Турция се намират Мексико и Гърция, докато класацията се оглавява от Австралия, Норвегия, Швеция, Дания и Канада.

В Турция средният нетен разполагаем доход на човек от домакинство е по-нисък от средните за ОИСР 23 938 долара на година.

Също така хората в Турция работят средно по 1855 часа на година в сравнение с 1765 часа средно за страните от ОИСР.

Доброто образование е важен фактор за това да имате хубава работа. В Турция едва 32% от хората имат висше образование, докато за страните от ОИСР този процент достига средно 75.

Средната продължителност на живота в Турция е 75 години, което е с 5 години по-малко от средните 80 години в развитите страни.

Средната продължителност на живота при жените в Турция е 77 години, докато тази при мъжете е 72.

Същевременно нивата на PM10 частици в атмосферата в Турция – основен показател на качеството на въздуха, тъй като тези частици са водещ фактор за появата на рак на белия дроб – достигат средно 35,1 микрограма на кубичен метър, което е чувствително над средното замърсяване в страните от ОИСР, където концентрацията на тези частици е 20,1 микрограма на кубичен метър.

Освен това едва 60% от хората в Турция имат достъп до вода със задоволително качество, докато за ОИСР този процент е 84%

Като цяло хората в Турция са по-малко доволни от живота си и едва 61% от тях казват, че положителните преживявания през техния ден са повече от отрицателните.

Този процент е чувствително по-нисък в сравнение със страните от ОИСР, където 76% от хората по-скоро се наслаждават на живота си.