Застой в условията за живот в страната и възможностите за правене на бизнес

Това установи изследване на Института за пазарна икономика, базирано на представянето на България в международните класации за 2014г.

25.11.2014 | 18:05 Редактор: Пролетина Съботинова
Застой в условията за живот в страната и възможностите за правене на бизнес

Причините за липсата на напредък в икономиката и стандарта на живота са основно - неработещата съдебна реформа и корупцията.

Най-тежка е ситуацията с корупцията, особено в съдебната система и по високите етажи на властта.

С една позиция надолу пада България в тазгодишната световна класация за условия за правене на бизнес.

За това време се е влошил  достъпът до кредити и защитата на правата на инвеститорите. Сравнително добри са единствено показателите за икономическа свобода и човешко развитие.

"Това са основните базови индикатори, които позволяват на всеки предприемач да гради бизнес, на всеки гражданин да живее и да се опитва да повишава доходите си. Без тази основа няма как да се случи растеж и това са най-важните аспекти на икономиката, които все още са голям проблем за България" , коментира Зорница Славова от Института за пазарна икономика.

Според изследването съдебната система не защитава ефективно правото на собственост, а противоречията в нормативната уредба възпират инвестициите.

Честата промяна на законодателство , съчетано с високата корупция,  създава несигурност у инвеститорите.

Затова от института за пазарна икономика  предлагат 90 мерки за спешни реформи, сред които най-спешни са съдебната система, администрация, образованието, пазара на труда и социално-осигурителната и здравната системи.

"В по-голям случай, това което виждаме като действия от новото правителство не са в посока сериозни реформи, по-скоро закърпване на положението, балансиране на нещата в краткосрочен план и някак си продължавайки нещата такива каквито са, докато дойде по-добро време" , допълни Калоян Стайков от Институт за пазарна икономика.

Според икономистите твърденията на политиците, че не може да се правят реформи по време на криза са неоснователни.

Като доказателство, те посочиха страните - Ирландия, която преживя най-тежката си банкова криза и Латвия – където бе един от най-големите имотни балони в света, които успешно извършиха реформи и повишиха икономическия растеж.