Очаквайте повече намеса от PBOC тази година: Джерам

24.11.2014 | 12:44
Очаквайте повече намеса от PBOC тази година: Джерам

Главният икономист на Bank of Singapore Ричард Джерам коментира от Сингапур изненадващото решение на централната банка на Китай да намали лихвите в предаването на Bloomberg ТВ с Енджи Лау "First Up." (Source: Bloomberg)


Още по темата

Бяхте ли изненадан, заедно с всички други?

Да, защото доколкото виждаме данните не са толкова лоши. Те предлагат някои малки мерки в опит да подкрепят ръста. Растежът се запазва. Индексът PMI се позиционира около 50.

За мен е изненада, че искат да намалят лихвите в такъв момент.

 

Имаме необслужвани кредити, цените на новите жилища падат в 67 от 78 градове. Това различава ли се от целта на PBOC да стабилизира икономиката, насочвайки се към премерено забавяне?

Това е вероятно правилният начин да се разгледат събитията.

Жилищният сектор е вероятно най-тревожният сектор в икономиката. Както казахте, те от 6 до 9 месеца прилагат облекчения. И все пак цените падат все по-бързо. Те сигурно силно се тревожат за жилищния сектор.

Но не съм сигурен, че минимално понижение на лихвите ще има ефект при жилищата. Може да облекчи част от натиска върху предприемачите, но едва ли  ще се отрази на търсенето.

Може би трябва да се погледне отстрани и на по-високо ниво. На нас ни се струва, че Китай се намира в един класически кредитен балон.

От 5г. има огромна експанзия на кредитирането и често това е признак за големи проблеми с банковата система.

Но отново - намаляването на лихвите до кредитен балон не е непременно най-добрия начин да се справите с един кредитен балон.

Не бихте искали да ускорите ръста на кредитирането до такава степен.

Така че съм малко изненадан от сигналите за повишение.

 

Предполагам, че тревога предизвиква кризата за ликвидност за по-малките компании, тези малки и средни компании в Китай, които може би не получават голяма част от тези пари. Мислите ли, че това е правилният ход на централната банка на Китай, която ще даде повече достъп до ликвидност за частните компании?

Ако се тревожите за достъпа до финансиране на малките компании, трябва да реформирате цялата система.

Трябва да промените системата, която създава преференции за кредитиране на големите държавни компании.

Едно намаляване на лихвите - според мен не решава този проблем.

Вие просто се връщате към по-широката реформа във финансовата система, за която говорят от една година.  А нейното прилагане ще отнеме години.

Ще бъде и много трудно да се приложи широка реформа във финансовата система, докато банковата система остава под сянката на необслужваните кредити.

Трябва да се направи нещо за изчистване на лошите кредити и след това да пристъпите към реформа на финансовата система и подобряване на ефективността на финансовите потоци.

Смятам, че обратното би било трудно.

 

Казват, че това е малка стъпка. Тогава мислите ли, че ще има още? Мнозина казват, че това е може би само върхът на айсберга.

Те се опитват да постигнат труден баланс. Май трябва да приемат намаляването на темповете на растеж. Опитът да се запази ръст над 7% е неоправдан.

Така просто натрупвате напрежение в икономиката.

Така че те трябва да приемат постепенно намаляване на темповете на ръст без да позволят на проблема с необслужваните кредити да се разрасне до балон.

За мен това означава, че вероятно ще видим повече мерки в следващата година, насочени към управление на забавянето.

Бих очаквал повечето от тях да са насочени към фискалната и валутната политика. Защото биха били много целенасочени и бързо изпълними.

Ние определено не сме в края на подкрепата, вероятно ще има още намаления на лихвите. Тази подкрепа обаче ще бъде много повече от просто намаляване на лихвите.