Европейците си сменят колите въпреки забавения ръст /ACEA/

18.11.2014 | 11:32
Европейците си сменят колите въпреки забавения ръст /ACEA/

През октомври броят на новорегистрираните леки автомобили в ЕС се е увеличил с 6,5% спрямо година по-рано до 1 072 837 продадени коли, отбелязвайки четиринайсети пореден месец на ръст, съобщава ACEA /Европейската асоциация на производителите на автомобили/.

Значителен ръст има на повечето пазари:

Испания +26,1%

Великобритания +14,2%

Италия +9,2% и

Германия +3,7%.

За България ръстът е +8% за година.

Ръстът в продажбите на автомобили в Европа с 6,2% през октомври подкрепи автопазара в първия си подем от 2007, след като намаляване на цените и новите модели при Renault, BMV и Fiat Chrysler насърчиха търсенето.

Намаленията в Германия, най-големият пазар в региона и рекордно ниските лихви насърчиха покупките на нови автомобили, дори и след като икономическото забавяне накара ЕС да намали прогнозата си за ръст на БВП за страните, използващи еврото.

Средната възраст на автомобилите в Европа в началото на 2014 е била необичайно висока - между седем и осем години, според оценката на Ford Motor Co.

"Има видима разлика между икономическия ръст в Европа, който остава бавен и подема в продажбите, който виждаме в автомобилния сектор", заяви Жан-Франсоа Белорже, директор на консултантската компания EY във Франция по телефона за Bloomberg. "Това може да се обясни с нуждата на клиентите да заменят старите си коли, защото европейският автопарк остарява".