НСИ отчете ръст на икономиката

БВП се увеличава с 0,5% на тримесечна и с 1,6% на годишна база

14.11.2014 | 18:13 Редактор: Васил Детелинов
НСИ отчете ръст на икономиката

 

Ръст на икономиката отчете националната статистика. На фона на сложната политическата обстановка в страната през периода юли – септември, брутният вътрешен продукт се е увеличил с 0,5% и с 1,6 на сто на годишна база. Спад на инвестиционната активност и на доходите, отчитат още от НСИ.

През третото тримесечие на годината в номинално изражение БВП възлиза на 22 милиарда и и 41 милиона лева по текущи цени при неревизирани 21 милиарда и 59 милиона лв. за същия период година по-рано. Най-голям дял в БВП заема крайното потребление. Данните на статистиката показват, че то е нараснало с близо процент на тримесечна база и с 1,4% на годишна база. Въпреки че износът на стоки и услуги намалява с 2,2% на тримесечна и с 2,4% на годишна база, а вносът расте с 1 на сто за година и намалява с 0,9 за тримесечието, външнотърговското салдо е положително.

През третото тримесечие стойността на изнесените стоки и услуги е 16 милиарда 45 милиона лв., а тази на внесените – 14милиарда и 76милиона лв. Данните на НСИ за инвестиционната активност показват, че предприемачите очакват направените през настоящата година инвестиции да бъдат с 10.4% по-малко в сравнение с предходната.

Най-голям относителен дял в планираните за 2014-та инвестиции формират енергетичните и свързаните с водата отрасли. По данни от бизнеса през 2015-та се очаква спад на инвестициите в промишлеността с 28.2% спрямо тази година, а около 38% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.

През третото тримесечие общият доход на лице от домакинство намалява с 3,7 % спрямо същия период на миналата година и спада до 1 195 лв. Спад има и в работната заплата - с 1.2%. Според данните доходът от самостоятелна заетост нараства с 2.5% В края на септември данните на НСИ показват , че безработицата е намаляла до 10,8%. Спадът в нивото й при жените е по-голям в сравнение с мъжете.

Още подробности във видеото.