Киев в готовност да купува въглища от опълченците в Донбас

Парите трябва да отидат за възнаграждения на миньорите, коментира първият заместник-министър на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Юрий Зюков

03.11.2014 | 14:56 Редактор: Мариета Иванова
Киев в готовност да купува въглища от опълченците в Донбас

Киев има готовност да купува въглища от регионите на Донбас, които се намират под контрола на опълченците в Лиганска и Донецка области, предаде РИА-Новости, позовавайки се на изказване на първия заместник-министър на енергетиката и въгледобивната промишленост в Украйна Юрий Зюков.

„За въглищата, които имаме готовност да купуваме от окупираните територии в Луганска и Донецка области, сме длъжни да платим пари. Тези пари, следва да минат под контрол  и да стигнат до миньорите за заплати, така че ние да разберем, че тези пари ще бъдат използвани за възнаграждения на първо място, за плащане на електроенергия и за за решение на социални въпроси в миньорските градове и села,“ заявил пред журналисти Зюков.

По думите му, в момента на склад във въгледобивните предприятия, които се намират на територията, контролирана от опълченците, има около 2.1 милиона тона въглища. От думите му стана ясно, че сделката ще е по-изгодна, отколкото при внос на въглища от друга страна.