Инфраструктирните предизвикателства пред Балканите

Включването на Коридор 8 в основната европейска мрежа ще ускори завършването му, коментира Петър Мутафчиев

03.11.2014 | 12:42 Редактор: Мариета Иванова
Инфраструктирните предизвикателства пред Балканите

Включването на паневропейския коридор номер 8 в основната европейска мрежа ще ускори изпълнението на заложените към него инфраструктурни проекти, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта и председател на Форум за балкански транспорт и инфраструктура. Той посочи, че на състоялата се на 31 октомври конференция за развитието на инфраструктурата на Балканите, е приета подобна препоръка. Мутафчиев посочи, че присъствието на транспортните министри на България, Македония и Албания на форума е дало възможност да се срещнат на едно място и да обсъдят идеи, свързани с инфраструктурата, представители на управлението, бизнеса и неправителствените организации.

Мутафчиев посочи, че според сега заложените срокове Коридор 8 би следвало да бъде завършен към 2050 година, а с включването на проекти от него в основната европейска мрежа има шанс значително да се ускорят сроковете, както и да се получи европейско финансиране.

Завършването на паневропейския коридор ще даде „възможност за обмен на товари, за използването на нашите фериботни връзки, от друга страна', коментира Мутафчиев. Той подчерта, че това е „един транзитен коридор, който успешно може да бъде конкурентен“.

По думите му препятствията са, от една страна- геополитически, и от друга, свързани с приоритетите на отделните държави, както и с финансирането на проектите.

Вижте цялото интервю от видео файла.