Отново най-лесно се прави бизнес в Сингапур

Страната запазва първото си място в изследването на Световната банка

29.10.2014 | 13:48 Редактор: Велко Каменов
Отново най-лесно се прави бизнес в Сингапур

Излязоха резултатите от последното изследване на Световната банка, което класира икономиките от различни части на света според това колко добра е бизнес средата в тях(Doing Business Report). Последното издание на изследването обхваща периода между 1 юни 2013 и 1 юни 2014.За първи път проучването е направено през 2004, а последното му издание класира 189 икономики. Изследването събира 10 индикатора в един общ индекс, според който са класирани държавите. Сред десетте индикатора фигурират разходите и времето, необходими за стартиране на бизнес, процедурите при плащането на данъци и получаването на разрешително за строеж и др.

За девета поредна година изследването показва, че регулациите са най-благосклонни към бизнесмените в Сингапур. На второ и трето място в класацията са Нова Зеландия и Хонконг. В топ 10 има и 4 държави от северната част на Европа – Дания (4 място), Норвегия (6 позиция), Великобритания (8 място) и Финландия (9 място).

За периода, който обхваща изследването, бизнес средата в световен мащаб се е подобрила, а пет от десетте икономики, отбелязали най-голямо подобрение през последната година, която обхваща изследването, са от Субсахарска Африка. В този регион са направени и най-много регулаторни реформи, които са подобрили бизнес средата – общо 75.

България се подрежда на 38 място в класацията. Страната ни е направила една реформа за периода от 1 юни 2013 до 1 юни 2014 като е улеснила стартирането на бизнес, намалявайки таксите за регистрация.