Управителят на БНБ готов да подава оставка

Reuters припомня, че лидерите на ГЕРБ и БСП са призовали Искров да се оттегли

28.10.2014 | 12:11 Редактор: Мариета Иванова
Управителят на БНБ готов да подава оставка

Управителят на Българската народна банка е готов да подаде оставка, но не сега, съобщава Reuters. В репортаж, посветен на откриването на новия парламент в България и трудностите по сформирането на правителство, агенцията посочва, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и БСП са призовавали Искров да се оттегли заради случилото се с Корпоративна търговска банка.
Говорител на БНБ коментира пред Reuters, че предложението все още е в сила, но допълва, че въпросът с оставката на управителя е личен и може да е тема за дискусия след като се уреди случаят с КТБ и хората получат парите си. Припомняме, че Искров заяви готовност да се оттегли от поста гуверньор на БНБ още пред кабинета „Орешарски“.

В публикацията се посочва още, че в първия ден на новия парламент БНБ е внесла доклад за състоянието на банката под специален надзор, в който препоръчва създаването на парламентарна комисия по случая. От доклада ставало ясно, че Централната банка най-вероятно ще бъде принудена да отнеме лиценза на КТБ. Преструктурирането на банката било възможно със законови поправки, се посочва в публикацията.