Heineken разочарова инвеститорите

Слаб ръст в продажбите на холандския производител на бира

22.10.2014 | 15:32 Редактор: Велко Каменов
Heineken разочарова инвеститорите

Холандският производител на бира Heineken отчете ръст в продажбите. Данните обаче разочароваха инвеститорите, които очакваха ръстът да е по-висок. Органичният ръст в продажбите на компанията за третото тримесечие на 2014 достигна 0.7%. Очакванията на инвеститорите обаче бяха за ръст в размер на 1.5%. Органичният ръст в обема на продадената бира пък е едва 0.1% за същия период при очакван такъв от 0.5%. Приходите на компанията за тримесечието, приключило на 30 септември, са със 150 милиона евро по-малко от очакваните, достигайки само до 5.1 милиарда в единната европейска валута.

Разочароващите данни се дължат на трудната ситуация на европейския пазар. Обемът на продадената бира за тримесечието падна с 6.6% в Източна Европа и с 3.1% в Западна Европа. Въпреки това обаче от Heineken запазиха прогнозата си за увеличение в оперативния марж на печалбата за 2014.

Данните поставят под въпрос способността на компанията сама да задоволи очакванията за ръст в продажбите. В началото на септември най-големият производител на бира във Великобритания - SABMiller - предложи да придобие Heineken. Сделката обаче беше отхвърлена от семейство Хайнекен, което притежава малко над 50% от компанията.

Райън Чилкот, Bloomberg