Порошенко e убеден, че Украйна ще има газ за зимата

Държавният глава изрази надежда окончателното споразумение с Русия ще бъде постигнато преди 21 октомври

19.10.2014 | 00:00 Редактор: Мариета Иванова
Порошенко e убеден, че Украйна ще има газ за зимата

Украйна и Русия имат напредък в преговорите относно газовите доставки, става ясно от думите на украинският президент Петро Порошенко. В социалната мрежа Twitter той написа, че страната ще разполага с газ през зимата. Държавният глава изрази надежда окончателното споразумение да бъде постигнато преди срещата Украйна-Русия-ЕС на 21 октомври 2014.

По думите на Порошенко на форума в Милано е било решено да се преговаря само за зимния период до 31 март и Москва се е съгласила с фиксираната цена от 385 долара на кубичен метър газ. Очаква се детайлите да бъдат изяснени преди енергийната среща в Брюксел следващата седмица.

Пред украински медии Порошенко уточни, че Украйна може да използва средства на МВФ и международните финансови институции за покриване на недостига на средства за закупуване на руски газ.

„Страната ще признае наличието на дълг единствено за употребеното през 2013“, подчерта държавният глава.

В петък на форума в Милано руският президент Владимир Путин категорично заяви, че Русия повече няма да доставя на Украйна нито газ, нито каквото и да било друго, преди то да бъде платено.

В същото време председателят на Комитета по международните дела към руската Държавна Дума Алексей Пушков предложи европейските държави да заплатят за доставките на руски газ към Украйна.

„Има договореност за газа с украинците”, заяви той.- „Сега им остава да намерят пари. Защо Германия, Полша или Швеция, които толкова много ценят Украйна, не й дадат пари?”, написа Пушков в профила си в Twitter.